חנוכה – חג השמן – שמנים ושומנים במזון
מאת: נירה אולנד - דיאטנית קלינית
שומן הוא הדרך של בעלי החיים והאדם לקבל אנרגיה רבה במהירות, וכן לשמר אנרגיה רבה בגוף.
באכילת מזון שומני אפשר לקבל כמות קלוריות רבה בנפח קטן – משמעותי במיוחד בעיתות רעב, קור, ומחסור. כשלגוף יש עודף אנרגיה שאינו משתמש בה – אחסונה בצורת שומן ברקמת השומן בגוף הוא הדרך של הגוף לשמר אנרגיה לעתות צורך. רקמת השומן בגוף ממלאה תפקיד בשמירה על חום האיברים הפנימיים, משתתפת במאזן ההורמונאלי בגוף, ויש לה קשר גם לתחושות הרעב והתיאבון.
בימינו, כשהעבודה הפיזית מועטה והמזון נמצא בשפע יחסי רב אנו נתקלים לעתים קרובות בנזקים שעודף שומן גורם לנו.
עודף שומן בגוף משמעו השמנה. ההשמנה גורמת לעליה בסיכון למחלות לב, טרשת עורקים, עליה בלחץ הדם, עליה בסיכון לסוגי סרטן מסוימים (סרטן השחלות והערמונית, סרטן השד, סרטן המעי הגס), עליה בשכיחות סוכרת על כל סיבוכיה ועוד.
עודף שומן במזון גורם לעליה גדולה בכמות האנרגיה במזון – וזו בתורה כאמור תגרום לנו להשמנה. מעבר לכך – סוג השומן שאנו בוחרים לאכול הוא בעל השפעה על בריאותנו:
• שומן מן החי הנמצא במוצרי חלב עתירי שומן , בשרים עשירים בשומן, עוף, חמאה, וכן שומן רווי הנמצא גם בקוקוס, מרגרינה ושומן דקלים – מהווה חומר גלם בגוף לייצור כולסטרול, ולכן צריכה עודפת שלו קשורה גם לעליה ברמות הכולסטרול בדם. זהו שומן שנוטה לשמש לאנרגיה בלבד, ואם לא – מצטרף למאגרי השומן בגוף, ותורם להיווצרות טרשת עורקים וסתימת כלי דם.
• שומן צמחי נקרא שמן כשהוא נוזלי בטמפרטורת החדר. רוב השמנים הצמחיים עשירים בעיקר בחומצות שומן מסוג אומגה 6, הנקראות גם שומן רב-בלתי רווי. אלה אינן מהוות חומר גלם לייצור כולסטרול, אולם הן רגישות לחום,עוברות חמצון בקלות ויכולות לשנות צורה לחומצות שומן טרנס, הקשורות בעליה בסוגי סרטן מסויימים, נזק לתאי הגוף, הזדקנות מואצת של רקמות שונות. ככל שהשמן ישן יותר, או עובר חמום בחום גבוה – גדלה הכמות היחסית של חומצות שומן טרנס בתוכו.
• שמן זית, שמן קנולה ושמן שקדים וכן השומן הנמצא באבוקדו - עשירים בחומצת שומן מסוג אומגה 9, הנקראת גם שומן חד-בלתי רווי. חומצות שומן אלה אינן מהוות חומר גלם לייצור כולסטרול, ומצד שני גם אינן רגישות לחמצון ואינן משתנות לחומצות שומן טרנס. לכן שומנים אלה נחשבים לבריאים והרצויים ביותר לצריכה יומיומית.
• סוג שומן נוסף הוא השומן מסוג אומגה 3, שנמצא בדגי ים ממים קרים, פשתן , אגוזי מלך. סוג שומן זה נדיר יחסית בתפריט המערבי המקובל. מחקרים רבים נערכו לגביו, והממצאים מורים על מגוון יתרונות גדול של שילובו בתפריט: הוא תורם להפחתת יתר לחץ דם, מפחית את הסיכון למחלות לב, עוזר להתפתחות המוח בעוברים ותינוקות, משפר את הזיכרון ויכולת הלמידה, ויש אף ממצאים לגבי תפקידו בהקלת דיכאון קליני, ושיפור בהפרעות קשב בילדים.
אם כן, כיצד נשתמש במקורות השונים לשומן למיטב התועלת הבריאותית?
• מומלץ להפחית ככל האפשר שימוש בשומן רווי (שומן מן החי, חמאה, מרגרינה קשה).
• כשמן צמחי מומלץ לבחור בעיקר בשמן זית וקנולה, ובכל מקרה להפחית טיגון למינימום הכרחי.
• מומלץ לשלב אומגה 3 בצורת כמוסות שמן דגים או ממקורות טבעיים במזון (דגים, אגוזי מלך, זרעי פשתן) בתפריט לפחות 3-4 פעמים בשבוע.
• בכל מקרה – יש לצרוך גם את השומן הבריא ביותר בכמות המתאימה לצרכי הגוף, על מנת לא לעודד השמנה! בדרך כלל כמות כוללת של 2-3 כפות שמן בסך הכל במהלך היום מספקת את צרכי הגוף במלואן.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.